Sevärdheter och aktiviteter i Alanya

Mängder att se och göra i Alanya

 

Det finns en mängd trevliga aktiviteter man kan ägna sig åt i Alanya och här finns det även ett stort utbud av intressanta sevärdheter att spendera dagen med. I Alanya blir det aldrig långtråkigt eftersom här finns massor att se och göra för gammal som ung. Nedan hittar du tips på några av Alanyas populäraste sevärdheter och aktiviteter.

Medeltidsborgen

 

Medeltidsborgen i Alanya som ligger ca 250 meter över havet och som byggdes i början av 1200-talet hör till en av de populäraste sevärdheterna i staden. Borgen består av 83 vackra torn och är omgiven av stadsmuren.

Det går bra att promenera upp till borgen och på vägen kan man stanna till på mysiga små caféer och restauranger. Förutom att det är fascinerande att utforska borgen så är utsikten från platsen värd att ta sig upp till i sig.

Kizil Kule – Röda Tornet

 

Kizil Kule, som även kallas det röda tornet på grund av dess röda färg, är 33 meter högt och även det byggdes i början av 1200-talet. Det röda tornet som ligger i hamnen i Alanya är såväl ett museum som ett fantastiskt ställe att njuta av vackra vyer med utsikt över havet och staden uppe ifrån tornet.

I museet hittar man en mängd historiska föremål och kulturskatter som speglar Alanyas forna tider och dess historia. Det röda tornet har kommit att bli ett landmärke för staden Alanya.

Historiska Museet

 

Vill man lära sig mer om Alanyas historia och utforska en större samling av historiska kulturskatter så rekommenderas att besöka Alanyas historiska museum.

Museet som öppnades år 1967 har två olika avdelningar, den etnografiska som ligger inne i byggnaden och består av föremål som hittats bland annat från utgrävningar och den arkeologiska som ligger utomhus och består av gravstenar från olika tidsepoker.

Vattenparken i Alanya

 

Alanyas vattenpark är ett perfekt ställe att fördriva dagen på med hela familjen. Här finns det en mängd med vattenrutschkanor och pooler i olika storlekar.

Det finns även möjlighet till att prova på bungyjump, frittfall eller rafting eller varför inte bara en avkopplande dag i solen vid poolen under parasollet. På Alanya Aquapark finns det roliga aktiviteter för hela familjen och det finns även några caféer och restauranger för en heldag i parken.

Båtutflykt på Manavgatfloden

 

Vill man njuta av vackra vyer och ha en avkopplande dag så rekommenderas att man tar en båttur längs Manavgatfloden. Det går bra att bada i floden under båtturen och vid flodmynningen har man avnjuta en god lunch innan färden tillbaka.

En båtutflykt på floden är en trevlig upplevelse för hela familjen. Vill man åka ute längre ute till havs så finns det en mängd andra båtutflykter man kan åka med.

Turkisk afton

 

Då man är i Alanya skall man passa på att uppleva den turkiska kulturen på nära håll och delta i en äkta turkisk afton. Turkiet har en rik och färggrann kultur och under en turkisk afton har man möjlighet att uppleva traditionell dans, musik och smaka på det fantastiska och mångsidiga turkiska köket.

Den här typen av turkiska kvällar med underhållning och god mat arrangeras flera gånger i veckan och är verkligen en tillställning som är värd att delta i.

Hamam

 

Turkiet är känt för dess Hamam och det är ett måste att pröva på då man är i Alanya. Hamam är ett turkiskt bad där man skrubbas grundligt ren, får massage och kan njuta av bastubad.

Kvinnor och män har olika tider för Hamam och det rekommenderas att man går i början av semestern för att inte skrubba bort solbrännan eller om man bränt sig i solen så kan huden vara lite för känslig för att bli skrubbad.

Köprülü Kanyons nationalpark

 

Vill man åka på en äventyrsutflykt så kan nationalparken i Köprülü Kanyons vara ett riktigt bra alternativ för det. I nationalparken har man möjlighet att prova på forsränning med erfarna guider.

Vill man inte utsätta sig för adrenalinkickar på en flotte i forsen så kan det vara trevligt att vandra omkring i parken och njuta av naturen och kanske en lunch ute i det gröna.

Shopping

 

Shoppingen i Alanya är en kul upplevelse och staden erbjuder en mängd av olika shoppingmöjligheter. Det finns en mängs olika marknader där man kan fynda allt från traditionella hantverk till smycken och märkeskopior.

Shoppingen i Alanya är prisvärd men man måste komma ihåg att pruta på marknaderna eftersom det är kutym i Turkiet.

Kulturliv och festivaler

 

Alanya har ett flertal festivaler och konserter varje år som kan vara väldigt intressanta att gå på om man befinner sig där just då när dessa årliga festivaler hålls.

De största festivalerna inkluderar Alanya jazzfestival, internationella kultur- och konstfestivaler samt den årliga kammarorkester konserten som äger rum i november. I övrigt så kan man besöka mindre evenemang och festivaler genom hela sommarsäsongen.