Mångsidig matkultur i Alanya

Spännande Matkultur i Alanya

 

Det Turkiska köket har en underbar mångfald och består av en fusion av det traditionella Medelhavsköket och delikatesser från Mellanöstern. Det Turkiska köket är fyllt av spännande kryddor och örter och är i allmänhet lite mer kryddstarkt än exempelvis det grekiska köket.

Man använder sig dock av samma slags råvaror i det Turkiska köket som exempelvis fetaost, grönsaker, fisk, kött och lamm. Det som skiljer sig en hell del från de övriga medelhavsländerna och det Turkiska köket är att man använder mycket chili i matlagningen och att de flesta måltiderna består av Meze, som betyder ”smårätter”.

Traditionell Meze

En traditionell Meze består som oftast av en mängd olika röror som är baserade på råvaror som paprika, yoghurt och tomat. Till rörorna serveras ett slags pitabröd, ett tunt stenugnsbakat bröd som kallas Pide i Turkiet.

Brödet som man doppar i de olika rörorna är en traditionell förrätt i Turkiet. Det enda andra medelhavslandet som har ett väldigt snarlikt kök som Turkiet är Cypern där man blandar Medelhav och Mellanöstern.

Traditionella maträtter

 

Till de mest traditionella varmrätterna hör grillat i form av fisk, kött och grönsaker. Den turkiska kebaben är välkänd för oss svenskar eftersom man hittar den i så gott som varje hörn även i Sverige.

Döner kebab som är gjord av kycklig, lamm eller nötkött och serveras i bröd är en rätt som man kan få tag i så gott som vilken tidpunkt som helst i såväl Alanya som övriga Turkiet.

Måltidsdrycker

 

Som måltidsdryck kan man antingen prova på någon av de traditionella tesorterna, som de flesta i lokalbefolkningen dricker till måltiderna eller kanske ta en klassisk turkisk öl, Efes.

Förutom dessa alternativ så är vatten den vanligaste måltidsdrycken i Turkiet.

Då det kommer till starkare drycker så är anisbrännvinet, Raki en turkisk specialitet som kan vara trevlig att prova efter maten.

Klassisk turkisk dessert

 

Den mest klassiska desserten i Turkiet består av filodeg, hackade mandlar och pistagenötter som gräddas i ugnen och sedan doppas i socker, honung, rosvatten och kryddor.

Detta söta och goda bakverk heter Baklava och utgör ett fantastiskt avslut på en god turkisk middag. En stark tillhörande turkisk kaffe slår inte heller fel efter en fantastisk middag och kanske du även tar en uppfriskande raki som pricken på i:et.