Bra att veta inför resan till Alanya

Bra att veta om Alanya

 

• Flygtiden från Stockholm till Alanya är ca 4 timmar. Det finns två flygplatser i närheten av Alanya och dessa är Antalya flygplats och Gazipasa. Antalya flygplats ligger ca 130 km från Alanya och Gazipasa flygplats ligger ca 45 km ifrån hotellområden så man bör räkna med en rätt så lång transfer tid med buss eller taxi från flygplatsen till hotellet. Till Alanya kan man resa både med charter eller reguljärflyg.

• Tidsskillnaden i Alanya är svensk tid + en timme och man använder El 220 V så adapter behövs inte i Turkiet.

• Det finns gott om restauranger och caféer med tillgång till WIFI och det är även rätt så vanligt att man har tillgång till internet på de flesta hotellen. Internetuppkopplingen i Turkiet kan dock upplevas som långsamt i jämförelse med uppkopplingen i Sverige.

• Riktnummer i Turkiet är + 90 och mobiltäckningen i Alanya är bra.

• Ditt pass bör vara giltigt minst 6 månader efter hemkomst för att accepteras i Turkiet.

• Tänk på att vaccinera dig minst 4 veckor innan resan till Alanya. Det rekommenderas att vaccinera sig för hepatit A och B och givetvis att ha grundvaccinationerna uppdaterade. Även vaccin för turistdiarré kan vara bra att ha.

• Det krävs en viss försiktighet för den som lider av olika typer av mat allergier. Specialkost är väldigt ovanligt i Turkiet och det är inte lätt att hitta exempelvis gluten- och laktosfriaprodukter i landet.

Valuta, prisnivå, shopping och stränder

 

• Valutan man använder i Alanya är Turkisk lira och det råder en fördelaktig prisnivå i Turkiet om man jämför med de svenska priserna. Många restauranger, barer och affärer accepterar även Euro som betalmedel samt de flesta internationella bank- och kreditkort accepteras. Eurokursen har under senaste åren varierat en del från dag till dag så kolla upp växelkursen innan du åker. Det finns gott om bankomater för kontantuttag i området. Undvik att växla pengar på exempelvis flygplatsen eftersom växelkursen brukar i allmänhet vara rätt så dålig. För bästa växelkurs växla innan resan eller gör kontantuttag i bankomat på plats.

• Shoppingen i Alanya är prisvärd och det finns en mängd affärer och marknader att besöka. Det är kutym att man prutar på marknaderna i Alanya. Tisdag är den största dagen för marknader i området. Bli inte förvånad om du blir bjuden på te av någon av försäljaren på marknaden, eftersom det är mycket vanlig sed att man gör så.

• Stränderna i Alanya området är flera kilometer långa och här finns det möjlighet till en mängd olika vattensporter och andra aktiviteter. Båtutflykter är mycket populära och det finns solstolar och parasoll att hyra billigt för extra komfort på stränderna.

• Solen är mycket stark, speciellt under sommarmånaderna så glöm inte solkräm med hög solskyddsfaktor, att dricka mycket vatten och ha en skyddande solhatt på huvudet. Stundvis är vågorna väldigt höga vid ständerna så det krävs en viss försiktighet och sunt omdöme att man inte utsätter sig för onödiga risker.

• Det är enkelt och relativt billigt att ta sig runt i Alanya. De bästa sätten är att antingen hoppa på en lokalbuss eller ta en taxi. Priset för taxi inom Alanya gå på ca 15 kronor/km.

Regler, säkerhet, att ta sig runt

 

• Det finns en mängd regler och värderingar i Turkiet som är annorlunda i Turkiet än i exempelvis Sverige så det kan vara en fördel att läsa på om dessa regler och lagar på svenska ambassadens hemsida i Turkiet innan man åker. Det är exempelvis förbjudet att föra ut historiska föremål ur Turkiet och om något sådant påträffas kan det leda till fängelsestraff. Allt bagage scannas på flygplatserna i Turkiet. Religionen i Turkiet är huvudsakligen Islam så det gäller att ta hänsyn till vissa aspekter i enlighet med religionen.

• Den senaste tiden har det förekommit en hel del oroligheter i Turkiet och det rekommenderas att man håller sig uppdaterad på Utrikesdepartementets hemsida för att sedan följa reserekommendationer i enlighet med dess information.

• Alanya är inte speciellt bra handikappanpassat så det kan vara rätt så svårt att ta sig runt med exempelvis rullstol i området.

• Det går inte att dricka kranvattnet i Alanya så det gäller att ha flaskvatten nära till hands under hela vistelsen. Det går dock bra att borsta tänderna med kranvatten men vill man vara helt på säkra sidan så kan det vara värt att använda flaskvatten även för det ändamålet.